Select Page

Unieke Start-Up In Litouwen Ontwerpt Platform Voor De Bescherming Van Privacy

De voortdurende globale berichten over hoe privégegevens van beroemdheden of bedrijven gestolen worden uit cloud platformen als iCloud, Dropbox, Google Drive, en de niet aflatende wijzigingen aan privacy settings van sociale netwerken waar gebruikers niet altijd over geïnformeerd worden, doen een mens nadenken over zijn privacy. Meer dan ooit voelen we dat er nood is aan bescherming van onze digitale bestanden en gegevens.

Een oplossing hiervoor werd gevonden door de Belgische ondernemer Jaak Geens, opstarter van verschillende pan-Europese projecten en technisch vernieuwer, die een systeem heeft uitgevonden en, bijgestaan door Litouwse professionals, nu een platform aan het bouwen en afwerken is voor het beschermen en veilig delen van persoonlijke gegevens.

Van België naar Litouwen – om een bedrijf op te starten

Jaak Geens

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen Jaak Geens, die jarenlang had gewerkt voor grote internationale bedrijven als IBM, “Johnson & Johnson”, om er een paar te noemen, selectie deed voor IT talent. Na tehebben besloten om met zijn eigen zaak te beginnen, verbleef Jaak Geens in Litouwen: hij was er niet alleen gefascineerd door de natuur, maar ook door talent en het doorzettingsvermogen van jonge ondernemers en studenten, de openheid voor nieuwe opportuniteiten en ideeën, en de innovatie die veel sneller geïmplementeerd werd.

Jaak Geens vertelt dat het eerste wat hij deed bij aankomst in Litouwen, was contact opnemen met Prof. Dr. Linas Bukauskas, vice-decaan van de faculteit van Wiskunde en Informatica van de universiteit van Vilnius (VU). Er voegden zich meer mensen bij hen, die hielpen om hun ideeën om te zetten in een bedrijfsmodel. En zo werd UAB “Strategeens” geboren.

Het bedrijf verschaft bedrijfsanalyse diensten, informatietechnologie (IT) diensten, oplossingen en consultancy, ontwerp van 3D en 2D grafische toepassingen, ontwikkeling van online en mobiele applicaties, etc. Eén van de klanten is de “Geens NPO”, een Belgische non-profit organisatie (VZW/Stichting).

De “Geens NPO” is specifiek opgericht om de online privacy van digitale gegevens en hun eigenaars te beschermen’, zegt J. Geens. Ze valt onder de Belgische wetgeving, staat onder het toezicht van het ethisch comité, de organisatie kan niet worden gekocht of verkocht en eventuele winst wordt enkel verdeeld onder haar leden.

Zonder eigenaars, aldus in staat om haar autonomie te vrijwaren en te focussen op een gedeeld positief doel – de bescherming van privacy – kunnen de NPO “Geens” en haar gelijknamig platform, ontworpen om persoonlijke digitale gegevens te beschermen, klanten een maximale privacy garanderen.

Een password dat enkel u kent

Het “Geens” gegevens-platform werkt ongeveer volgens hetzelfde principe als bijvoorbeeld “Dropbox”, zegt Mindaugas Januška, Jaak Geens’ directe partner. ‘Toch is er een klein verschil: enkel jij kent het password, en niemand anders. Als je het paswoord vergeet, is er in tegenstelling tot bij vele sociale netwerken, apps of platformen geen password recuperatie. Zo wordt verzekerd dat het password niet kan worden achterhaald, zelfs niet door het team dat het platform beheert.’

Volgens J. Geens en M. Januška is “Geens” meer dan gewoon een platform: Het is een gemeenschap. De data die wordt bewaard op het platform kan enkel worden gedeeld met andere gebruikers – leden van de gemeenschap: bijvoorbeeld, je dokter heeft testen uitgevoerd en wil je de resultaten bezorgen. Hij kan dat digitaal doen via het “Geens” platform. Enkel jij en je dokter zullen in staat zijn om de testresultaten te zien. Niemand anders heeft er toegang toe,’ legt M. Januška uit.

Een ander voordeel voor de gegevensbescherming is de unieke code die elk bestand krijgt wanneer het in het systeem wordt opgeladen. Op die manier zijn de gegevens zo versleuteld dat ze ontoegankelijk zijn voor mensen waarmee je ze niet wilt delen.

Het gedeelde werk van generaties

Strategeens” zorgt er direct voor dat “Geens” werkt zonder onderbrekingen. Het team stelt verschillende (jonge) mensen tewerk, experts in hun vakgebied, die gesuperviseerd worden door senior professionals, waaronder J. Geens en assoc. prof. dr. L. Bukauskas. “Strategeens” hanteert strategieën die eigen zijn binnen het concept “Geens”. ‘We werken niet enkel voor onszelf – we kijken naar de toekomst en stellen huidige noden vast, we creëren innovatieve toepassingen voor iedereen,’ betoogt M. Januška.

Dr. Linas Bukauskas

En de toepassingen zijn velerlei. Met de demoversie van “GeePoll” bvb. kunnen gebruikers anoniem stemmen door in te loggen via het “Geens” platform (volgens hetzelfde principe als een “Google” of “Facebook” login).

Uit gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende bedrijven en professoren aan universiteiten leerden we dat bevragingen van werknemers of studenten niet de waarheid weerspiegelen. Mensen willen nu eenmaal bepaalde zaken niet publiekelijk erkennen, of hun mening geven, omdat zelfs als een bevraging vertrouwelijk wordt behandeld, er eenvoudige manieren zijn om de mensen te identificeren die de vragen hebben beantwoord, wat hen kwetsbaar maakt. “GeePoll” is een absoluut anonieme toepassing, die zelfs niet herkent wie je bent, en verzekert op die manier zowel geheel eerlijke antwoorden op vragen als de privacy van de persoon die ze geeft,’ zegt Linas Makauskas, Process & Development Manager van “Strategeens”.

De toepassing wekte al serieuze interesse bij verschillende prestigieuze Belgische universiteiten, en gebruikers van “Geens” testen en gebruiken de applicatie voor eigen gebruik. J. Geens en L. Makauskas geloven dat eenzelfde principe kan worden gehanteerd voor de ontwikkeling van veilige online stemplatformen voor het geven van meningen op conferenties, academische lezingen, de evaluatie van elementen in zaken met betrekking tot kwaliteit van interne processen van bedrijven (en in het bijzonder human resources in het bijzonder). En dit zijn maar enkele van de vele voorbeelden van toepassingsgebieden.

Op zoek naar investeerders

NPO “Geens” heeft een mandaat gegeven aan UAB “Strategeens”, een bedrijf geregistreerd en actief in Litouwen, om een Initial Coin Offering (ICO) te implementeren. De verzamelde fondsen zullen worden gebruikt voor het verderzetten van onderzoek en ontwikkeling van de componenten van het “Geens” ecosysteem, het behalen van de objectieven en het inlossen van de verwachtingen van de gemeenschap.

Daarom is de community momenteel op zoek naar investeerders die niet enkel lid willen worden van “Geens”, en hun persoonlijke gegevens willen beschermen, maar er in de toekomst ook direct voordeel uit willen verwerven.

In Litouwen heeft het project de sympathie van de “Bank van Litouwen”, de VU Faculteit van Wiskunde en Informatica, de vertegenwoordiging van de Europese Commissie (EC) in Vilnius en het hoofd ervan, Arnoldas Pranckevičius. Ook op Europees niveau wist “Geens” grote belangstelling te wekken door deelname aan conferenties en allerlei andere evenementen, waarbij het werd geprezen door Herman Van Rompuy, de eerste President van de Europese Raad & voormalig Eerste Minister van België, en Herman Daems, Voorzitter van de Universiteit van Leuven en van de bank Paribas Fortis. Hij is ook economist en professor emeritus aan de Universiteit van Leuven.